[...] te, które stawiają na kiepską jakość całej produkcji, a w dzisiejszym świecie bardzo ciężko obejść się bez typowej hodowli. Zatem z powodu świadomości istniejących praktyk, jakie stosuje się w Skandynawii, wobec hodowli ryb jestem zdania, że warto wybierać ryby o mniejszym stopniu przetworzenia, najlepiej z głową, by widzieć oczy, gdyż one wiele [...]
Wielu moich Pacjentów dopytuje bardzo często o wszelkiego rodzaju skróty, które ułatwiłyby im przeprowadzanie, trudnego (niewątpliwie) procesu, jakim jest redukcja tkanki tłuszczowej. Takie pewnego rodzaju poszukiwanie dróg na skróty, nie powinno nikogo dziwić. Jest to cecha naszego gatunku, że staramy się tak ułatwić sobie życie, aby było ono jak [...]
[...] odpowiedni dla siebie. Dużo zależy od tego, co nas motywuje do rezygnacji z jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego — czy to kwestie zdrowotne, czy przekonania. Nie zawsze też trzeba przejść na restrykcyjną dietę roślinną. Można to robić stopniowo i w miarę nabierania doświadczenia zdecydować, jaki kierunek odpowiada nam najbardziej.
[...] Każdy z nas jest nieco inny, nieco inaczej funkcjonują nasze układy trawienne. Nie musisz więc koniecznie dążyć do idealnych wzorów stolca i częstotliwości wypróżniania, jakie znajdziesz w Internecie. Zwróć jednak uwagę na pewien schemat, jaki u ciebie występuje. Jeśli zauważysz długotrwałą zmianę, wtedy musisz dokładnie monitorować, co się [...]
[...] to znaczy, że tak jest w porządku... Pomimo tego trzeba też przyznać, że świadomość na temat zdrowej żywności wzrasta. Częściej interesujemy się skąd pochodzi dany pokarm, jaki jest jego skład, jakie może nam przynieść korzyści zdrowotne. Nic dziwnego, że i żywność ekologiczna znalazła się w kręgu zainteresowań dietetycznych. Przyglądając się [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Lipodystrofia wszystkim nam jest znana pod nazwą cellulit lub skórka pomarańczowa. Cellulit to przypadłość, która występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Pojawia się w okresie dojrzewania. Jest to nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, czego efektem jest pofałdowana i nierówna powierzchnia skóry. Najczęściej cellulit występuje w [...]
[...] owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to korzyści i dlaczego warto je uwzględnić w swoim menu. Suszone śliwki - wpływ na kości Czy suszone śliwki mogą być korzystne dla zdrowia Twoich kości? Co zaskakujące, [...]
[...] może przyczynić się do obniżenia cholesterolu. Maślan sodu a migdały Spożycie zaledwie garści migdałów dziennie może sprzyjać zdrowiu naszego mikrobiomu jelitowego. W jaki sposób? Migdały sprzyjają wytwarzaniu maślanu, czyli kwasu masłowego należącego do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Są one głównym źródłem energii dla [...]
[...] smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie oczywiście różniła się w zależności od tego, jaki produkt zdejmujecie z półki sklepowej. Referencyjna baza Departamentu Rolnictwa USA - USDA, podpowiada nam, że przeciętny keczup posiada: w 100 g - 101 kcal w łyżce [...]
[...] Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to awokado to przede wszystkim źródło witaminy C i E, a także potasu. Choć awokado jest dość popularne, to wiele osób być może nie wie, w jaki sposób cieszyć się wartościami odżywczymi, które nam daje. Co zrobić z awokado? Z czym łączyć? W jakiej formie zjadać? Posmaruj kanapkę awokado zamiast masłem Gorące [...]
[...] to upływ czasu, a co za tym idzie, wszystkie procesy z tego wynikające, w tym także starzenie się. Pojawia się pytanie, dlaczego się starzejemy i czy w ogóle istnieje jakiś sposób, żeby chociaż spowolnić ten proces? Jak dotąd nauka nie dostarcza nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają się różne teorie, ale cały czas krążą one w [...]
[...] na słońcu ma wiele zalet — poprawia nastrój, podnosi poziom witaminy D i daje zupełnie inne możliwości niż siedzenie w zamkniętych pomieszczeniach. Minusem jest jednak to, w jaki sposób działają na nas promienie ultrafioletowe słońca. Poza tym, że cudownie grzeją, i ku uciesze miłośników opalania nadają ciemniejszy kolor skórze, to jednocześnie [...]
Organizm mężczyzny wystawiony jest na szereg prób. Nie tylko osoby trenujące wystawione są na działanie czynników stresowych, ale również powodować je będzie np. ciężka praca zawodowa. W codziennym życiu narażeni jesteśmy również na nadmiar stresu, który może pogorszyć nasze samopoczucie i libido. Sytuacja ta sprawia, że czasem konieczne jest [...]
[...] energii zostaje wykorzystana na potrzeby odbudowy z innych obszarów, których praca zostaje osłabiona. Jednym z tych obszarów może być więc odporność. Ostatnim z punktów, jaki wymaga omówienia, to długość cyklu. Zbyt długie cykle, które są wspierane działaniem kreatyny, mogą powodować przetrenowanie. Będzie to powiązane z niedostosowaniem [...]
[...] są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E, oraz licznych innych substancji, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym i negatywnym wpływem, jaki mają na nas toksyny oraz powiązane z nimi stany zapalne. Najbardziej popularnymi i ogólnodostępnymi roślinami są szpinak, jarmuż, rukola czy po prostu sałata. Papryka [...]
[...] smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma do [...]
[...] również może być mocno przetworzona, bogata w szkodliwe składniki, a dieta zawierająca chude mięso i ryby z dobrego źródła wcale nie musi być zła. Mniej istotne jest, jaki system żywienia stosujemy, istotna jest jakość i pochodzenie tego, co jemy. „Wegetarianizm gwarantuje utratę wagi” Niestety nie jest to prawda. Tak jak już zostało [...]
Kompleksowe podejście do suplementacji przedtreningowej może zmienić to, w jaki sposób postrzega się "porządny trening". Znane jest bowiem szerokie spektrum związków bioaktywnych, które mogą poprawiać zarówno skupienie, jak i wydolność fizyczną, a nawet wspierać regenerację. Stosując złożone suplementy, łatwo osiągnąć ergogeniczne działanie [...]
[...] w ramach układania i prowadzenia diety. Umiejętność panowania i zachowania odpowiedniego bilansu między tymi hormonami może mieć bardzo korzystny wpływ na kształtowanie naszej sylwetki. Nie ma czegoś takiego jak zły hormon, grelina i leptyna są neutralne, a to jak na nas działają, w dużym stopniu zależy od nas i trybu życia, jaki prowadzimy.